Jobcoaching

Nieuwe Sporen kan een jobcoach inzetten ter ondersteuning van een medewerker op een (betaalde) werkplek. Het belangrijkste doel van jobcoaching is vooral het creëren van een duurzame en prettige samenwerking tussen werkgever en werknemer. Hierin is de coach voor beiden een aanspreekpunt. Waar nodig zet de jobcoach collega’s in op de werkplek, maar vaak ook het netwerk van de medewerker. Uiteindelijk probeert de jobcoach een passende én duurzame werkplek voor de medewerker te bewerkstelligen. Onze erkende/gecertificeerde jobcoaches zijn gespecialiseerd in ASS (Autisme Spectrum Stoornis), LVG (mensen met een (licht) verstandelijke beperking) en psychische problematiek.

In de praktijk hebben we vaak te maken met onbekendheid en vooroordelen bij bedrijven bij het plaatsen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De jobcoaches van Nieuwe Sporen hebben jarenlange ervaring en weten als geen ander wat hier allemaal bij komt kijken. De jobcoach kan zowel werknemer, werkgever als opdrachtgever in dit proces ontzorgen. Hij ondersteunt de werknemer actief tijdens de inwerkperiode en probeert zichzelf daarna waar mogelijk overbodig te maken. Het belangrijkste doel is daarmee dan ook het werken naar een optimale zelfstandigheid van de medewerker. Kortom, de jobcoach is hierbij een aanvulling op de interne begeleiding.

De jobcoach als klankbord

Heersende taboes rond bepaalde groepen werknemers maken het in de praktijk vaak moeilijk om knopen door te hakken. Voor een werkgever kan de jobcoach daarom ook een klankbord zijn om professionele beslissingen in het proces te nemen. Een goede jobcoach houdt rekening met zowel de belangen van het bedrijf als die van de medewerker en kan de verschillende belangen goed afwegen.

De jobcoach adviseert werkgevers en begeleidt werknemers naar een passende én duurzame werkplek. Deze coacht hen om het werk zo goed mogelijk te laten verlopen waardoor ze zelfstandig kunnen meedraaien op de arbeidsmarkt. De coach maakt hierbij gebruik van de driehoekmethode.

Voordelen jobcoaching
  • In de eerste plaats is de jobcoach van Nieuwe Sporen een neutraal en extern aanspreekpunt voor zowel de werknemer, zijn netwerk, ondernemer, collega’s en opdrachtgever.
  • In de tweede plaats jobcoach helpt de jobcoach met het formuleren van leerdoelen, zowel vakinhoudelijk als persoonlijk en gaat hierbij uit van de driehoekmethode.
  • De jobcoach maakt vragen bespreekbaar.
  • Daarnaast geeft de jobcoach de werknemer tips m.b.t. de werkhouding en de omgang met andere werknemers.
  • Ook zorgt de jobcoach vanaf het begin voor een goede interactie tussen de nieuwe medewerker en de collega’s.
  • Ten slotte adviseert de jobcoach en ontzorgt werkgever en werknemer over de inzet van voorzieningen, financiële regelingen en detachering/payrolling.
Belangrijke uitgangspunten
  • Weliswaar vervangt de jobcoach de interne begeleiding niet. De jobcoach coacht werknemer en waar nodig ook zijn leidinggevende met als doel de integratie van de werknemer sneller te laten verlopen.
  • Bovendien geeft de jobcoach de werknemer voldoende ruimte om zelf zijn weg te zoeken binnen het bedrijf. We werken uiteindelijk naar een optimale zelfstandigheid van de medewerker.
  • Daarom denkt de jobcoach mee aan de nodige werkomgevingsvoorwaarden op de werkplek en randvoorwaarden voor de medewerker om het functioneren zo optimaal mogelijk te maken.
  • Kortom, de jobcoach denkt met de werkgever mee wat wenselijk is op het gebied van scholing en hulpmiddelen.
Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie over jobcoaching of voor het maken van een afspraak kun je contact opnemen via:

Nieuwe Sporen helpt mensen bij het mogelijk maken van een passende én duurzame werkplek!

Contact

Adres

Sint Annastraat 50
6524 GE Nijmegen

024 3607034